ENGLISH VERSION
  START
  FOTO
  VÅRA DJUR
  SAM
  DON
  JULIE
  PÄLSVÅRD
  SJUKDOMAR
  NEWF. SJUKDOMAR
  OM NUFFEN
  VATTENHUNDEN
  ATT TÄNKA PÅ
 RASSTANDARD
  KLIPPA NF ÖRON
  KLIPPA NF TASSAR
  MINNE AV BONITO
  MINNE AV DANNY
 " HOW COULD YOU"
 
När och hur ofta skall man bada sin nuffe? Beror helt och hållet på en själv. Personligen badar jag mina så fort jag anser att dom behöver det.
Det kan vara allt från en vecka emellan till två månader.Man har kanske precis badat sin hund, men så hittar dom ett kärr eller något dött djur att rulla sig i som för dom doftar gudomligt :o) Eller man har kanske som jag badglada hundar som badar i havet ofta? Jag brukar skölja av dom med bara vatten för att bli av med saltet och för att undvika dålig lukt. Gör jag inte det, så lär jag känna doften av dom när jag kommer hem från jobbet.
Det känns som att doppa huvudet i Öresund :o) Och det känns verkligen inte särskilt fräscht att sitta och gosa med en hund som stinker som en tångräka ;o)Denna grovtandade karda är ett måste i fällnings perioderna. Men ta försiktigt med den annars tar den av för mycket av njuffens underull.Innan jag sätter igång med att bada mina hundar, borstar jag igenom dem ordentligt först. Skulle dom ha någon tova så tar jag bort den först. Kan du inte få bort den med kam eller karda får du ta en sax.
Klipp då inifrån huden och ut, annars är risken stor att du klipper den i huden.

Denna fintandade karda är en klassiker!! Den är mycket bra, och tar av lös päls!!

Jag börjar med att skölja länge och väl, det är ju som sagt en svår päls att få blöt.
Efter det tar jag ett hundschampo, skulle det vara slut tar jag ett av mina egna.


Jag kan varmt rekommendera ett minkoljeschampo eller Lanolinschampo, jag tycker att dom blir kanonfina av det.
Efter att jag har schamponerat hunden sköljer jag väldigt noga, behövs det så tar jag en till schamponering! Sen blir det balsam eller ett utredningsmedel. Detta låter jag sitta i och verka en stund.
Ett bra tips, är att medan balsamen sitter i, att då sätta igång och kamma/borsta igenom pälsen.

Att kamma igenom nuffen medan balsamet verkar är ett bra sätt att dels få av mycket hår, men också utredningen efteråt går mycket lättare.Dels får du av jättemycket lös päls som ändå skall av, samtidigt är det lättare att sköta pälsen efteråt.
Har du en hund med mycket tovor kan jag ej rekommendera dig detta, då det kommer att slita för mycket på pälsen. Red ut alla tovor innan. När balsamen har verkat klart och du är klar med eventuell utredning, sätter du igång och sköljer.

Att rulla sig i skog å mark är livet ;o)

Det är oerhört viktigt att du sköljer igenom grundligt, känn efter med händerna så att du inte känner något balsam eller schampo kvar i pälsen.
När du anser dig klar med sköljningen, så skölj en gång till för säkerhets skull! Hunden kan annars få hudirritationer, klåda, allergier m.m. om det finns rester kvar i pälsen!

En lycklig nuffe ;o)
När man är klar med detta kan man föna hunden torr. Har hunden problem med fukteksem är detta nog att föredra. Personligen brukar jag gå ut och gå en promenad efteråt, dels för att dom skakar av sig enormt mycket av vattnet, och om det blåser ute så är det ju ett extra plus.
Men framförallt skonar man sin egen rygg också, som brukar vara ganska så mör efteråt.

Hunden tycker förstås bästom att parfymera sig med naturens dofter :p)Det är väl också så att pälskvaliteten spelar en ganska så stor roll när det gäller nuffen!
Mina två torkar i alla fall väldigt snabbt, men om du har en som torkar långsamt bör du nog ta ett tag med hårfönen.När det gäller hundar som badas inför utställning, vet jag att många fönar sina njuffars päls, dels för att den blir rakare om man fönar den, men samtidigt vet jag ej hur mycket man skall få ändra på en hund, för att den skall bli så attraktiv som möjligt?
Vad jag menar är att vi kan ändra på många av de "fel" som finns, men då finns ju risken att en sån här hund som utåtsätt verkar helt perfekt, kanske inte är det trots allt! En nuffe skall ha en viss pälskvalitet, men med hjälp av diverse sprayer, föner, cremer, m.m.. kan vi för tillfälligt ändra på det!


En bra sax är ett måste för att kunna klippa din hunds päls. Satsa på kvalitét det vinner du på i längden, och gör jobbet mycket roligare och enklare.
Automatiskt kommer jag då in på det här med klippning av Newfoundlandshunden!


Hur mycket skall tolereras när det gäller klippning av nuffen? (Okay om hunden är lidande av pälsen)

Ras standarden, vad säger den?

-Man skall klippa nuffens öron, och tassar, men vad mer? Innan jag skaffade mig en nuffe läste jag allt jag kom över när det gällde denna ras! Jag hade en Amerikansk cockerspaniel då, så jag var van vid päls, men tyckte väl samtidigt att det skulle bli skönt med en hund som inte krävde den päls trimning och klippning som Cockern krävde.


Men hur blev det? Jo, jag klipper öron och tassar på mina nuffar, samt klipper jag bort päls som är död och sliten.


Men skall jag klippa mer? Nej tycker jag!


Men hur kan det vara att man nu på utställningarna ser nuffar som är "välklippta" Med det menar jag nedklippta, så till den grad att man börjar undra om det är en nuffe eller? Visst det är väl bra att hunden sköts, men hur mycket skall den klippas ner? En del är så nerklippta, att man ej kan skilja den från en Flat!


En del utställare placerar sin nuffe på ett trimbord, och börja klippa och klippa och klippa, hjälp?? Hur mycket skall de klippas ner egentligen?Skall vi verkligen uppmuntra till denna nerklippning? Skall vi inte följa någon rasstandard? Vart tog nuffen vägen som jag i början blev så förälskad i? Björnen med all den underbara päls, som kom lufsande emot en?


Jag säger inte att jag tycker att dessa nedklippta nuffar är fula, Nej! Dom är jättefina, men det är inte dom jag har i tankarna när jag tänker på en Newfoundländare!Men varför har det då börjat klippas så mycket? Jag har faktiskt frågat en hel del olika människor om detta som själva har nuffar, och dom flesta har sagt att dom inte tycker om det, att det är synd att det har blivit en sån trend! Men tyvärr om man skall ha en chans i ringarna, så får man nog allt trimma ner den!!Jag har sett folk som har varit helt emot det, men som klipper nu, för att ha en chans..Dom har klippt den för att typ få fram en längre hals, bättre rygglinje m.m., men allt detta är ju då bara en synvilla!

En del jag känner har slutat ställa ut, därför att de vägrar klippa ner sina nuffar, och då anser att de inte längre har någon chans. De säger att nuffen har blivit en klippningshund!!Hur kan man veta att domaren som bedömer på en tävling är så insatt i det här med rasstandarn? Att den inte tror att min hund är vanskött för att den inte är klippt? Att jag försöker hålla på det som jag anser är standard?

För nog kan väl en oklippt nuffe se ut som en lufs bredvid dessa friserade å välansade? Vi får vi väl hoppas att de flesta domare är kunniga i det här!

Domaren skall känna igenom med händerna på nuffen, men här har jag sett hur domare valt ut nuffar utan att känna igenom dem först!


Det var lite om min syn på det här med klippning, det jag vill ha sagt är att; visst skall man kunna klippa sin nuffe, det gör jag själv !! (död/sliten päls, jag använder då en effierings sax).


En effilerings sax. Den är bra för att klippa bort död päls som är sliten (rödaktig) Den är också bra att klippa bort för mycket utstickande pälsstrån.

Själv brukar jag gå igenom den ordentligt en gång i veckan. Ju mer du sköter om och borstar din nuffe, ju mindre slipper du inomhus. Jag brukar använda en grovtandad karda, den använder jag speciellt i fällningsperioderna. Den tar lite mer på djupet, mer av underullen, men då denna ändå skall av i fällningen så kan man ju alltid skynda på den.


Annars skall man använda den sparsammare, då nuffen skall ha sin underull.
Sen har jag också en pudelkarda som jag kallar den! Den har fullt med små stålpiggar. Den tar av päls som är lös.


Jag använder också en fin kam som jag använder till öronen, särskilt bakom öronen där nuffen har en viss tendens att få små tovor!En trubbig sax av den här modellen är bra att klippa med under tassen, där man klipper bort en massa hår som växer mellan trampdynorna. Risken att klippa hunden i huden är lite mindre med denna.Nuffen badar gärna i allt - bara det innehåller vatten ;o)
Ja detta med pälsen är ett kapitel för sig, det kommer hela tiden ut nya saker som skall vara bra för pälsen. Och det ena preparatet lovar bättre än de andra..


Men vi får nog inte glömma att a och o är nog att hunden trivs och mår bra, lagom med motion - att den får ett bra foder och all den kärlek som den så väl behöver!


Följer man det så tror jag nog att det speglar sig i hundens päls och att man ser det i själens spegel- ögonen!

Något som inga mirakelsprayer eller saxar kan ge - Lycka till med din vän!